karinkarin4

om allt och inget... min mailadress är . . . . . [email protected]

friend in need

Kategori: Allmänt

när "syrran" ringer och behöver en vetevärmare till sin mensontsplågade dotter, vad gör jag då?
Syr en såklart. Tyvärr gick det inte att få den levererad nu i kväll, men i morgon får hon den. Inte för att den hjälper då, men hon är redo till nästa gång.
I dag har jag jobbat. Det var bra. Jag är så glad att jag har ett jobb jag trivs med. M-L har fixat det galant när jag varit borta(med hjälp av några duktiga vikarier) åsså Anette förståss.

Nu är det bokläsning som står på tur. Sankta Psyko av Johan Theorin.


Frid & Lycka

var än du nu är




at last...

Kategori: Allmänt

Downton Abbey är tillbaka. Lördagarna framför tv-n är räddade.

 

 

PEACE

 

 

mäh...

Kategori: Allmänt

Jag trodde det skulle vara en jätteloppis med massor av intressanta saker. Det var det inte. Massor av folk och trångt var det dock. Åkte till en annan affär och köpte några meter tyg i stället. Nu ska jag bara försöka uppbringa lite energi och sätta igång att sy. Har några jul-saker jag vill göra.

Pappa är fortfarande hemma. Den här är till honom.

http://www.youtube.com/watch?v=aVbbYYUMI-c&ob=av3n


FRID & LYCKA


möjligt...

Kategori: Allmänt

...blev det. Pappa är nu installerad på Brynäs. Lite trix och fix behövdes.
Nu är det bara hålla alla tummar och tår att det går bra.
I morgon ska jag ordna några saker till för att underlätta pappas hemmavarande. På måndag räknar jag med att jobba igen.


Gårdagen då. Mannen var nöjd och det är det viktigaste. Jag och ungen firade på med tårta och paket. I dag knackade det lite tyst på dörren och en "jobbarkompis" kom med en flaska Wisky, en 18:årig sort, från honom och en till "kille" från STHLM. Han fick en flaska från "sin personal" i tisdags, trots att han avsagt sig all uppvaktning. Dom verkar gilla sin chef trots att jag undrar ibland :-)


(Jag måste bara berätta. Innan pappa fick åka hem kom en läkare för att ha ett utskrivningssamtal. Ni som känner mig vet ju att jag sällan sitter helt vanligt på en stol. Jag satt med benen i kors ,lotusställning, på stolen när Dr Mati, min tillfälliga favoritdoktor, han jag pratade med häromdagen, klev in i rummet. Hans första ord var - "oj vad du är flexibel". Sen satte han sig på sängen bredvid pappa, tittade på mig och sa - "det ser ut som du ska yoga".  Bra karin...känns vuxet att sitta som en femåring med downs syndrom när man vill impa på en snygg doktor.)




FRID & LYCKA





grattis

Kategori: Allmänt

***

Kategori: Allmänt

Jag bad att få prata med en av Pappas läkare i dag. Det fick jag. Beskedet är som förr. Det finns inget mer att göra. Jag frågade om pappa kan få komma hem. Det får han. Nu ska allt praktiskt fixat för att det ska kunna bli möjligt. Om det nu kan bli det.
I morgon är första dagen på över en vecka som jag inte ska åka upp till sjukhuset. Jag ska ägna mig åt födelsedagsbarnet . Om inget händer som förändrar det.
Ungen och jag ska baka tårta.
Det blir bra.



 

TAKE CARE

 

 

ännu en dag på 105:an

Kategori: Allmänt

Tiden går långsamt. Allt går långsamt. Nästan. En glass som han faktiskt tycket var god tog lång tid att få i sig, men den kom upp väldigt fort igen. Jag hade precis gått därifrån, glad att han fått något som han tyckte om. Det finns inte mycket han vill äta, det blir mest näringsdryck.

I morgon blir det sjukhusbesök igen. Såklart.

Nu ska jag få i mig lite mat också, det blir lite siochså med det för tillfället.



TAKE CARE

söndag...

Kategori: Allmänt

Jag har inte mycket att skriva om nu, eller egentligen har jag det, men det är ingen rolig läsning. Inte roligt att skriva heller. Min värld har krympt avsevärt den sista tiden. Jag åker mellan hemma och sjukhuset. Hemma sover jag eller gör ingenting, på sjukhuset sitter jag och pratar när pappa är vaken.

I dag var systern och jag där samtidigt, det var bra. I morgon delar vi nog upp oss igen.

 

 

FRID & LYCKA

 

 


 

 

{ }

Kategori: Allmänt

I dag skulle jag fixa lite till mannen. Han fyller år på onsdag. Ett sånt år som man firar. Men min hjärna säger NEJ. Jag orkar helt enkelt inte.Mannen ville åka och klippa sig, perfekt. Han fick ta ungen med sig till stan. Medan mannen friseras får ungen köpa presenter och jag får lite tid för mig själv hemma. Jag erbjöd mannen en ny bil i present, men han vill hellre ha en bok. Kul kille den där. Jag skulle ha tagit bilen.

På em ska jag upp till sjukhuset. Pappa är flyttad till en annan avdelning (fortfarande en hjärtavdelning) och färdigbehandlad. Inget mer går att göra. Men han är ganska nöjd i tron att han håller på att bli bättre. Och tron kan ju som du vet försätta berg.


 

FRID & LYCKA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

<3

Kategori: Allmänt


läget är... inte bra...
skönt att pappa är så lugn nu, (med medicins hjälp) men han är otroligt trött. vi pratade i omgångar i dag, han sov emellan. Jag satt och läste tidning. Trots att det är en hemsk avdelning att vara på känner jag mig lugnare där än hemma. Fantastisk personal, jättefina sköterskor och en mycket förtroendeingivande doktor, Dr Kavan.

nu ska jag sova, natten som var blev det inte så mycket sömn.



http://www.youtube.com/watch?v=aVbbYYUMI-c&ob=av3n



TAKE CARE


somewhere

Kategori: Allmänt

tidigt i säng...

Kategori: Allmänt

...men ingen sömn.
Nu ska jag ta en dusch och sen ska jag åka upp till pappa på HIA.
Jag har pratat med U nu och fått förklara för henne vad läkaren sa igår. Det är svårt att ta in. Hon sa att pappa har lyckats dra ur dränage slangen när han skulle kliva upp nån gång under natten/morgonen. Hoppas allt hade hunnit rinna ur, risken är väl ganska stor att dom måste sätta i en ny snart.


FRID & LYCKA


energi...

Kategori: Allmänt

...sökes. Jag har ingen alls nu.
I dag har jag varit uppe hos pappa. Jag,systern och U har pratat med pappas ansvarige läkare. Som vi redan vissta är prognosen väldigt dålig. Beslutet att sätta ett dränage i ena lungan togs medan vi var där och jag följde med ner till röntgen där det gjordes.  Mycket vätska kom ut och pappa fick lite lättare andning.
Jag ska åka upp i morgon igen, jag känner mig lugnare när jag är där.
NU ska jag bara hänga i soffan och kolla nåt enkelt tv-program som inte kräver för mycket koncentration. Det blir nog tidigt i säng i dag kan jag tro.



var rädd om dig



ibland

Kategori: Allmänt

hänger jag inte med i svängarna. Som i går. Jag hade en jättebra dag ute i Diversehandeln. Anette var med mig hela dagen, TACK för det. Massor av trevliga kunder kom och gick. 
Väl hemma igen var jag trött. En stund på sängen med en bok gick sådär, jag somnade.

När jag kvicknat till igen ringde jag pappa. Han var kvar på hjärt avdelningen, men hade ramlat lite tidigare när han klev upp för att gå på toa. Vi pratade en stund. En halvtimme senare blev han flyttad till HIA. (blodtrycket är åt helvete för lågt) Jag åkte upp och träffade honom. (systern och hennes man kom också) Han är kvar där nu. Systern skall åka upp i dag och jag i morgon. Han orkar inte med så många besökare samtidigt. Vi får ha telefonkontakt i stället, jag har pratat med honom i dag och ska ringa igen lite senare.





LOVE



meningen med livet: XI

Kategori: Allmänt



Vad är det mänskliga livet?
En utdunstning, en dimma,
ett daggstänk, ett blomster, en blomma,
en ros, ett grässtrå, en glasbubbla,
en saga berättad av en dåre,
en såpbubbla,
fåfängligheternas fåfänglighet,
vars upprepning i en evig oavbruten följd
skulle fylla mig med skräck
nästan mer än tanken på utplåning.





John Adams    
( 1735 - 1826 )




Amerikansk President



fan

Kategori: Allmänt


mycket bättre i dag. Men nu droppar det lite hela tiden istället för att vara tvärstopp. När jag gick från HC igår glömde jag att gå in på favvoställe 2, "ett apotek nära mig". Jag var nog lite mer förvirrad än vanligt efter den något obehagliga behandlingen. Jag skulle ju hämta meducin. Eftersom jag inte fick någon ny glömde jag helt bort det. Så nu har jag det roliga kvar. Funderar om jag ska skoja till det lite extra och välja "ett apotek lite längre bort från mig" Det kan väl vara ett kul fredagsnöje  för en klen gammal tant.  :-)

Pratat med pappa, han var vid ganska gott mod. Han får nog åka hem om nån dag, kanske redan i em, och fortsätta medicineringen hemma. Det skulle göra honom gott, sjukhusmiljön tär på honom.

I tisdags ringde en kär gammal vän, M. Jätte roligt att prata med henne. Vi hörs inte så ofta men det är kul att inte tappa kontakten helt. Hon är en av dom som förespråkar face book för att hålla kontakt. Jag säger nej.
Jag kommer inte att gå med i face book. NEJ NEJ NEJ.

                               

                               FRID & LYCKA
                               var än du nu är






fan fan

Kategori: Allmänt

Och vad gör mannen när jag är sjuk och eländig?
Jo, han passar på att göra sig en tur till STHLM. Inte snällt alls. Tur att jag har en unge som är mån om sin gamla mamma.
Jag känner mig redan lite bättre, men inte alls bra. Det känns att jag har ett huvud och en näsa kan jag väl sammanfatta det med.
Snart är det sängdags, om jag orkar ska jag läsa lite. En bra bok om Irland håller jag på med.

Min pappa är kvar på sjukhuset. Han är inte bra alls. Kanske får han komma hem om några dagar, hoppas.

Mitt i allt gnäll finns det en sak jag är glad över, systern har kommit hem nu. Hon har varit borta tok för länge. I nästa vecka ska jag presentera henne för Kenta. Han påstår att dom hade en romans på 70-talet, men hon säger att hon inte vet vem han är....
Vem ska man tro på ? ? ? 

             




where ever you are





fan fan fan

Kategori: Allmänt

Precis hemkommen från mitt favvoställe, En Hälsocentral Nära Mig. Jag har bihåleinflamation.
Eftersom jag är resistent mot det mesta i antibiotika väg fick den rara doktorn för sig att han skulle spola rent i bihålorna.
mmm sa jag.
Sen sa jag inget mer.
Du kanske behöver göra det här nån gång, och jag vill inte skrämmas, men det är en smula obehagligt.
Nu är det bara att hålla tummarna för att det blir bra. Om inte tar dom fram det stora artelleriet i antibiotika världen. Det är inte heller roligt. Magen blir dålig och allt immunförsvar försvinner.  
så tummarna hålls

nu ska jag vila





meningen med livet: X

Kategori: Allmänt





Att leva är att välja.
Men för att välja väl
måste man veta vem man är
och vad man står för.
Vart man vill komma
och varför man vill komma dit.


Kofi Annan
( 1938 -  )


möt Anneli

Kategori: Allmänt

och några av dom andra i Hoppets akvarium...





det här är "träskpaddan" Anneli




och det här är några av dom andra. Den stora grå heter Magnus.


SIMMA LUGNT!



meningen med livet: IX

Kategori: Allmänt




"
Strävandet efter att finna en mening med livet är den primära drivkraften hos människan.
Det finns ingenting i världen, vågar jag säga, 
som så effektivt skulle kunna hjälpa någon att överleva även de värsta förhållanden
som vetskapen om att det finns en mening med livet."




Viktor Frankl   Psykiater


kära anonym...

Kategori: Allmänt

Det finns inget som helst tvivel om att jag är knäpp.

JAG ÄR KNÄPP.

Du är inte alls ensam om att uttrycka din misstanke om saken.

Så därför svarar jag nu på din lilla fina vink om mitt tillstånd.

JAG ÄR KNÄPP.

Och jag tror inte det nånsin kommer att gå över.....

Jag vill inte ens att det gör det.

Kanske för att mina bästa vänner är ungefär lika knäppa, 
inte precis på samma sätt som mig förstås, men ändå

Vi gillar varandra i vår knäpphet   :-)




                 LOVE & PEACE





meningen med livet: VIII

Kategori: Allmänt




Min levnadsregel är ganska enkel.
Jag går upp på morgonen,
och går till sängs på kvällen.
Däremellan sysselsätter jag mig
så gott jag kan.


Cary Grant
(1904-1986)



meningen med livet: VII

Kategori: Allmänt






Livet är verkligen en bergochdalbana.
Vi sitter alla fastspända och ingen kan sätta stopp.
När läkaren daskar dig där bak river han biljetten,
och så bär det iväg.
Alteftersom man passerar genom ungdom,
vuxenhet och åldrande,
sträcker man emellanåt armarna i luften och skriker
och ibland klamrar man sig bara fast i stången framför sig.
Men själva grejen är färden uppåt.
Jag tror att det mesta man kan hoppas på vid livets slut är
att man är rufsig i håret, har tappat andan
och inte behöver kräkas


Jerry Seinfeldt



jag måste bara...

Kategori: Allmänt

...göra ett förtydligande. Jag skiter gladeligen i vem som fått Nobelpriset i Literatur.
Jag läser inte Tomas Tranströmmer. Han skriver för mig ganska obegripligt. 
Med risk att få spö av kultureliten kan jag säga att hans poesi mest är "skit".
Antagligen är jag inte tillräckligt intelektuell för att förstå...eller så är jag bara ärlig :-)

Jag tycker om att läsa poesi, det gör jag. Tex tycker jag om Märta Tikkanen. 

När jag ändå är igång kan jag tala om ( med ännu mer risk att få spö av kultureliten) att jag inte förstår storheten hos Ingemar Bergman heller. Visst har han gjort bra filmer, men inte så bra så hela filmkåren måste jubla och klappa händerna. Men, samma sak här, det kanske är jag som är korkad. Min bild av honom för övrigt är att han verkade vara en grinig gubbe som var allmänt taskig mot sin omgivning. Såg ett tv-program om hans "husfru" och henne var han direkt elak emot.

Så var det sagt

Pece and out

konsten att roa sig en lördagkväll....

Kategori: Allmänt

Jag la ett lammskinn på solsängen som står på balkongen, packade in mig i varma filtar, och låg där i 40 min och kollade på himlen. Och visst såg jag "stjärnfall". Jag såg fler än jag gjort i hela mitt liv. En riktigt häftig upplevelse om du frågar mig. Månen störde lite med sitt starka ljus men himlen var vacker.



En helt gratis uppvisning, på bästa plats. Vad mer kan man begära för en lyckad lördagkväll?
(det skulle vara att ha haft lite sällskap då därute, förutom katten )



FRID & LYCKA
var än du nu är


besök på ett sjukhus nära mig

Kategori: Allmänt

En kort sväng på stan hann vi med på fm. Köpte bara plastfickor. Hem igen, fixade lite och sen upp till sjukhuset. Möttes av en låst dörr och 35 minuter kvar till dom skulle "öppna" för besökare. Glöm det tänkte jag, ringde på klockan och sa att dom måste släppa in mig, det blev tyst en stund, hon frågade vad jag ville, hälsa på pappa sa jag. Välkommen in då sa den vänliga sköterskan på andra sidan två dörrar.
 
Sjukhusmiljön är inte särskilt rolig. Pappa som är totalt utan ork var rastlös. Han suckade tungt flera ggr. Jag frågade honom vad han ville göra. Jag vill ingenting svarade han. Vill du gå ut sa jag då. Jag skulle vilja det, sa han, men jag orkar inte.(det finns inte ens en balkong på avdelningen)  Vill du ut, ska du ut sa jag. Gick och pratade med en sköterska om det var OK. Det finns inget hinder sa hon. Ge mig en rullstol då sa jag. Dom är visst upptagna allihop sa hon. Jaha...då hämtar jag väl en där det finns nån, tex i stora entren. Sagt och gjort, rullstol hämtades, pappan lastades och ut i solen gick vi. Vi satt ute i solen en halvtimme. När vi kom in igen sa han att det där "konstiga" i huvudet hade försvunnit. Det är väl klart, har man så lågt blodtryck som han, så är friskluft en väldans bra "meducin". Pappan var trött men nöjd och jag åkte hem. Vi får nog göra om det hela, han blir väl kvar där ett tag till kan jag tro.



En lugn kväll i soffan blev det sen.
Nu ska jag gå ut på balkongen och se om jag får vara med om nåt meteorit regn.....



                  FRID & LYCKA
                  var än du nu är


 


en svensk författare

Kategori: Allmänt

har fått Nobelpriset i Literatur.
Akademiens motivering:
Nobelpriset i litteratur tilldelas år 2011 den svenske poeten Tomas Tranströmmer "för att han i förtätade, genomlysta bilder ger oss ny tillgång till det verkliga"


För att du ska förstå storheten i Tomas poesi


Elegi
 Jag öppnar den första dörren.
Det är ett stort solbelyst rum.
En tung bil går förbi på gatan
och får porslinet att darra.

Jag öppnar dörr nummer två.
Vänner! Ni drack mörkret
och blev synliga.

Dörr nummer tre. Ett trångt hotellrum.
Utsikt mot en bakgata.
En lykta som gnistrar på asfalten.
Erfarenheternas vackra slagg.


 

eller kanske den här


PRELUDIUM


Uppvaknandet är ett fallskärmshopp från drömmen

Fri från den kvävande virveln sjunker

resenären mot morgonens gröna zon.

Tingen flammar up. Han förnimmer – i dallrande lärkans

position – de mäktiga trädrotsystemens

underjordiskt svängande lampor. Men ovan jord

står – i tropiskt flöde – grönskan, med

lyftade armar, lyssnande

till rytmen från ett osynligt pumpverk. Och han

sjunker mot sommaren, firas ned

i dess blänkande krater, ned

genom schakt av grönfuktiga åldrar

skälvande under solturbinen. Så hejdas

denna lodräta färd genom ögonblicket och vingarna breddas

till fiskgjusens vila över ett strömmande vatten.

Bronsålderslurens

fredlösa ton

hänger över det bottenlösa.



I dagens första timmar kan medvetandet omfatta världen

som handen griper en solvarm sten.

Resenären står under trädet. Skall,

efter störtningen genom dödens virvel,

ett stort ljus vecklas ut över hans huvud





Visst är det väl helt underbart. Tomas Tranströmmer känner väl varenda människa till. Att han skriver fantastisk poesi som vem som helst kan ta till sig gör ju faktiskt det hela ännu bättre. Jag blir precis lika lycklig som förra året då Mario Vargas Llosa fick det.
Helgen är räddad, jag skall plöja igenom alla böker jag kommer över. Tyvärr gapar väl hyllorna tomma på bibliotek och bokhandlar efter anstormningen av sugna läsare.

Men grattis Tomas, verkligen.





meningen med livet: VI

Kategori: Allmänt








åsså läser jag...

Kategori: Allmänt

... i tidningen att det ska komma snö...snart...men just nu ösregnar och stormar det :-(


   

   





   

   


förunderliga värld...


FRID & LYCKA
var än du nu är


nostalgitripp

Kategori: Allmänt

ordning och reda.....NOT

Kategori: Allmänt

I dag är jag segare än på länge. Huvudet vill inte vakna riktigt. Jag hade tänkt mig en hel massa jag skulle göra, men... Garderoben har i allafall fått sig en urrensning. Alla "somriga" saker har åkt iväg ut i boden. Borde egentligen ta med mig kläder tillbaka in utifrån också, men det får bli en annan dag. Anledningen till att jag ens började var att jag skulle ha ett linne, ett mörkgrönt, men inte har jag hittat det inte. Jag kanske inte ens har något. Jag kanske bara önskar att det är mitt men det hänger kvar där på affären. Så kan det mkt möjligt vara. Har jag inte hittat det innan helgen får jag väl åka och köpa mig det.....
Nu ska jag masa mig ut i solen en stund. Om jag sitter ettt tag kanske jag får några nya fräknar :-)






FRID & LYCKA

meningen med livet: V

Kategori: Allmänt



 ATT LÄMNA ETT AVTRYCK

Studs Terkel
(1912 )





om kattnamn

Kategori: Allmänt

Först har vi det namnet som används därhemma,
det enkla, rejäla som Peter och Tom
och Viktor och Jonatan, Hugo och Emma
- förnuftiga namn, som envar tycker om.

Och om man vill undvika banaliteter,
så kan man väl flottare namn hitta på
som Plato, Admetus, Elektra, Demeter
- förnämliga namn men rejäla ändå.

Och sen ska man hitta nåt säreget åt'en,
nåt ovanligt kattnamn med resning och glans,
så katten kan känna sig stolt och belåten
och snurra mustaschen och svänga sin svans.

Och sådana namn har jag några på lager
som Munkustrap, Quaxo och Korikopatt
och Bombalurina och Fille Podager.
Det är namn som blott bärs av en endaste katt.

Till sist ska ni veta att misse och missa
har något som inte för människor är,
det namnet som ingen i världen kan gissa,
som katten om natten i hemlighet bär.

Och ser ni en kisse som tyst mediterar
och grubblar, försjunken i länstolens famn
då vet vi medsamma på vad han funderar.
Han grundar och blundar - begrundar sitt namn,
sitt nattliga, kattliga, evigt ofattliga,
allra förtegnaste, egnaste namn.


T S Elliot





Vår MILOU är nöjd med det mesta. Men är han nöjd med sitt namn?
Kanske tycker han det är pinsamt att ha samma namn som en hund :-)



FRID & LYCKA
var än du nu är








meningen med livet: IV

Kategori: Allmänt




Det är inte sant att livet
är det ena fanskapet efter det andra
Det är samma fanskap
om och om igen.




Edna St Vincent Millay  ( 1892-1950 )



stickad lampa

Kategori: Allmänt

För ganska många år sen satt systern på Gotlandsfärjan och stickade på en mössa. Rundstickning och med motiv av får och små fårhus. En gammal dam satt bredvid och tittade nyfiket på. Systern är vänsterhänt så det ser en aning bakvänt ut när hon stickar. Den gamla damen sa efter en stund: -ursäkta, får jag ställa en fråga. Ja, sa systern. - Är det stickning ni håller på med sa damen. Ja, sa systern. Damen var tyst en stund sen sa hon  - det är väldigt vackert, ska det bli en lampskärm?
Det här har vi skrattat åt många gånger. I går såg jag de här i en tidning.



Jag skrattade igen.


I går var det väldigt lugnt ute i Diversehandeln. Det kom kunder, men inte så många. Solen sken och värmde så jag satt ute hela dagen. Jag skrev på min hemuppgift och blev nästan klar. Det är kanon när jag kan förena nytta med nöje.
I dag har det också varit lugn. Lite småfix härhemma.
I morgon jobb.


                               

                                 FRID & LYCKA
                                var än du nu är





vissen och vacker...

Kategori: Allmänt















Frid & Lycka







meningen med livet: III

Kategori: Allmänt




Jag förstår inte min egen roll
i livets pjäs
eftersom jag inte känner till
de roller som andra spelar.




Robindranath Tagore  (1861 - 1914 )