karinkarin4

om allt och inget... min mailadress är . . . . . [email protected]

min barndoms

Kategori: Allmänt

valborgsmässoeldar såg jag alltid i Mårtsbo. Kanske var jag nån annan stans nåt år, men det är Mårtsbo jag minns.
En given firare därute var Ernst "Mårtsbo Slim" "Karlsson. Vi kallade han för "Slimmen". Första minnet av honom är när jag var ca 5 år. Vi hade varit på midsommarfirande. På väg hem fick någon för sig att vi skulle gräva upp en planta med tjärblomster för att plantera i trädgården. Morfar som var med bar denna blomstertuva i famnen. Jag hade min lilla nalle med mig och lät den sitta på uppe på tuvan bland blommorna. Efter vägen mötte vi "Slimmen" Han tvärstannade, ställde sig i givakt och gjorde honnör och sa med sin något höga röst : ska ni begrava råttfan? 
En annan gång jag minns väl är när han kom och "gapade" om dom jävla sommargästerna på vägen utanför vår stuga. Mamma kämde ner honom på en stol ute och sa åt honom att sluta gapa. Hon bjöd honom på kaffe och limpmackor. Jag har nog aldrig, varken för eller senare sett någon äta så många mackor. Mamma gick in och gjorde fler,och han åt och åt. När han äntligen var mätt tyckte han att vi skulle gifta oss, jag var ca 12 år, för då skulle han få en sån trevlig svärmor. Artigt men bestämt tackade jag nej.
Den dagen lärde han mig ramsan

södergök är dödergök,
norrgök är sorggök,
östergök är tröstergök
västergök är bästergök


antagligen hörde vi väl en gök när vi satt där runt bordet.
Jag har massor av fler roliga minnen av Karlsson som vi ibland också kallade honom, kanske delar jag med mig fler en annan dag.


 I morgon ska jag faktiskt kolla på valborgsmässoelden i Mårtsbo igen. Kanske "Slimmen" sitter på ett moln och kollar in vilka han känner igen av Mårtsboborna i dag. Förmodligen skäller han att det är mest "sommargäster" :-)

        
                       FRID & LYCKA







 

dom har vaknat nu...

Kategori: Allmänt

dom små jä..... som inte är så små. Jag menar såklart myggorna. Varför finns dom??? Några som borde utrotas totalt är alla ormar och alla fästingar. Totalt. Från jordens yta. Inte ens i rymden ska dom finnas. Finns dom i rymden? Kanske en rymdresa är mitt nästa semestermål. Helt orm och fästingfritt.

Andra som så sakteliga vaknar och som jag med glädje välkomnar...






I morgon är det Prinsbröllop i England. Bara att önska de båda lycka till...med ALLT...


                     PEACE & HAPPINESS



himlen är oskyldigt blå...

Kategori: Allmänt


http://www.youtube.com/watch?v=_kSdTPigq60


...som ögon när barnen är små.
Att regndroppar faller som tårarna gör,
rår inte stjärnorna för.
Älskling jag vet hur det känns,
när broar till tryggheten bränns.
Fast tiden har jagat oss in i en vrå,
är himlen så oskyldigt blå.

När vi växte upp, lekte livet,
vi var evighetens hopp.
Det var helt självklart att vår
framtid skulle bli,
oförbrukat fri.

Somrar svepte fram,
jorden värmde våra fötter där vi sprang
Rågen gungade, och gräset växte grönt.
Hela livet var så skönt.

           

      

Himlen är oskyldigt blå,
som ögon när barnen är små.
Att regndroppar faller som tårarna gör,
det rår inte stjärnorna för.
Älskling, jag vet hur det känns,
när broar till tryggheten bränns.
Fast tiden har jagat oss in i en vrå,
är himlen så oskyldigt blå.

Frusna på en strand,
Flög vi med drakar medans
tiden flöt iland.
Vi var barn som ingen ondska kunde nå
himlen var så blå

Nu tar molnen mark.
Jag var förblindad av att solen sken så stark.
Men mina ögon kommer alltid le mot dig.
Kan det begäras mer av mig.

Himlen är oskyldigt blå,
djupaste hav likaså.
Att regndroppar faller som tårarna gör,
det rår inte stjärnorna för.
Älskling, jag vet hur det känns,
när broar till tryggheten bränns.
Fast tiden har jagat, oss in i en vrå.
Är himlen så oskyldigt blå.

Ted Gärdestad


FRID & LYCKA

En vitare nyans av blekhet

Kategori: Allmänt

väldigt lugnt

Kategori: Allmänt

har jag tagit det i dag. Suttit i solen och njutit.
Jag skrev ju för ett tag sen att jag ville sy ngt för hand, utan symaskinen, det har jag gjort nu. En lampa. Jag lindade en gammal stomme med tygtrasor, klippte till bitar av gammal spets och sydde fast...
Jag måste lära mig att använda fingerborg, men det är nog svårt att sy med en på alla fingrar. Jag är helt sönderstucken på fingertopparna. Egentligen borde jag ha skyddshandskar när jag syr, jag lyckas ganska ofta klippa eller skära mig med saxen. Kanske det är en bra affärsidè, skyddshandskar till sömmerskor.
Eller, njae. Det är nog helt enkelt så att jag får vara lite mer koncentrerad och försiktig när jag håller på :-)

Här är i allafall lilla lampan.





En trådrullshållare fick agera lampfot vid bildtagning. 


Свет і шчасце 



"Påskrundan" 2011

Kategori: Allmänt

I dag var det dax för den årliga "Påskrundan"  Vi åkte mot Uppland och Konst På Väg, Mannen, Annika, Anna-Karin och jag. Visst var vi på några fina Konst utställningar, det var vi. I Örbyhus fick dom in mig på nån slags Installation som var mycket värre än att gå ner i "Lumbalumba" grottan på Gotland. Det sa jag högt och det uppskattades inte av själva konstnären. Han blängde på mig när jag kom ut. Va skulle jag in där och göra??? Jag var bara rädd, det var mörkt, man hörde en häst som skrek och hov klapper. Det enda jag såg var ett bord med medicinflaskor och en döskalle som hängde i ett rep. Konst? ? ? Inte i min smak i allafall. ( det röda kortet nedanför tog jag därinne, i smyg)  
Många fina tavlor såg vi.  Fina blommor i en grönskande natur såg vi. Och loppisar. Vi har fyndat och fyndat och fyndat.
För en ännu inte särskillt pigg Karin var det en härlig dag, men nu är jag totalt slut. Jag får ta en dag i hängmattan i morgon.. 
  

            


        

    
  
          

   


 

Tack Mannen, Annika och Anna-Karin. Vilken dag vi fick...


                 Frid och Lycka

GULLEFJUN

Kategori: Allmänt

TOLVGUDABLOMMA

Kategori: Allmänt

Visst är väl det ett vackert namn. Jag masade mg runt ett varv i trädgården för att se om "nåt händer" och till min stora lycka fick jag se att den klarat sig en vinter till. Min Tolvgudablomma. Några gröna blad visar sig i den gamla hinken.

 



Annars har de nhär dagen mest varit seg. Min "sjuka" tog ny fart och jag har mest vilat och tyckt synd om mig själv.Det bidde ingen gåbort middag. Synd för mig och synd för dom stackrarna som gick miste om mitt sällskap :-) 

Nu är det natta på riktigt...
                
       Frid & Lycka

 

sjuk

Kategori: Allmänt

jag mår inte bra. I natt frös jag hela natten, på morgonen svettades jag. Har sovit mest hela dagen. Huvudet värker och jag känner mig usel. Kände mig lite bättre ett tag på em, men nu känns det godnatt igen. Hoppas innerligt att det är bättre i morgon. Är bjuden på middag och det skulle kännas tråkigt att behöva säga nej. På Lördag ska jag ha öppet i Diversehandeln också, så då måste jag vara på benen.



http://www.youtube.com/watch?v=18GTVeXNWfg   

ur Jesus Christ Superstar... Tänkte du behöver något "lite Jesusbetonat" så här i påsktider, inte bara ägg och godis.


              FRID & LYCKA




spännande...

Kategori: Allmänt

I dag har jag varit på ett ställe jag inte varit på på många år. Systembolaget. Jag koncentrerade mig på delen röda viner. Hur många finns det egentligen? Med stora ögon smög jag omkring och klappade lite försiktigt på de fina flaskorna.Efter en stund gick jag därifrån, utan att ha handlat. Mamman köpte ett vin som heter Gosa, hur fånigt är inte det :-) Inte ens en fin flaska utan ett fult paket.... Nä, ett krav jag har på vin är att det måste vara en fin flaska för att jag överhuvudtaget ska fundera på att smaka. Och även om flaskan är fin är det inte alls säkert att jag dricker av det. Det går några år mellan gångerna....


   FRID & LYCKA


karin-karin

Kategori: Allmänt

har jobbat ihop i dag. En riktigt bra dag hade vi. Blir lite konstigt för besökarna med två med samma namn i personalen.Vi är dock väldigt olika till utseendet. Lite märkligt är, bådas mammor heter Gunnel, hennes pappa och min morfar Ejnar och båda har en syster som heter Eva. Å så har vi likadan limegrön mobil.
Tack för i dag Karin, en blomma till dig. 


I dag har jag låtit symaskinen vila. Kanske ger jag mig på den i morgon. Enda pysslet i dag har varit att sy fast några knappar. Jag funderar på att sy nåt mer för hand, det är ganska behagligt, men lite jobbigt för ögonen. (och nej Annika, jag vill inte låna dom turkosa)
Jag kan nästan inte fatta att jag har 8 lediga dagar framför mig.
LYX kan jag kanske sammanfatta det med.

                Nu är det God Natt


                                 Frid&Lycka


 

en stor boll...

Kategori: Allmänt

...är det bra om jag sitter på en stund varje dag säger B-G. Det är bra för mitt krånglande bäcken. I dag satt jag tio minuter. Anette kom och kollade och skulle naturligtvis göra detsamma. Grejen är att hon är ganska kort, och bollen ganska stor, och balansen inte den bästa. Hon hade vissa problem med den där bollen kan jag säga. Gissa om jag garvade :-) Det kunde ha slutat med brutna ben och hjärnskakning.


 



I morgon får jag ha bollen för mig själv för då ska A till Uppsala.

Jag har sytt lite nu i kväll. Fortfarande lika roligt tycker jag. Men nu är jag trött och ska lägga mig och läsa. Jag håller på med fjärde boken av samma författare, Lars Bill Lundholm. Nu läser jag Gamla Stan-Morden. Tidigare böcker är Östermalmsmorden, Södermalmsmorden och Kungsholmsmorden. Rekomenderas...

             PAIX ET BONHEUR



 

 

fynd

Kategori: Allmänt

gjorde vi i dag, mannen och jag. Finfina dynor till solsängar och däckstolar för 50:- st på COOP. När vi kom hem blev det en härlig stund i solen med gott kaffe och bra läsning. En riktigt bra dag.
Två dagars jobb ligger framför mig, sen har jag 8 dagar ledigt. Helt otroligt skönt. Under de dagarna ska jag ha öppet i Diversehandeln en dag, göra den årliga "Konst på Väg" turen med Annika, gå på en grillfest och sen bara vara. Antar att det blir en del tid vid symaskinen och lite rotande i trädgården också.
Jag fick några ägg av en av våra ssistenter, ägg som var  i olika nyanser från mossgrönt till ljusgrönt. Jag har hört att det finns nästan turkosa också.  Eftersom jag gillar rosa, skulle jag vilja ha rosa ägg. Nu är min fundering, om man matar hönorna med en massa rödbetor, tror du att dom värper rosa ägg då ? ? ?



Måste få tag på nån som är villig att prova ? ? ? 

                                    

                      frid&lycka


jag fick

Kategori: Allmänt

den här av en jobbarkompis för ett tag sen.


 



Fylld med knappar och hyskor och hakar. Metervis med spets och band. Massor av olika dekorationer att sy fast. Allt fick inte plats i "kryddhyllan" utan låg i en stor kasse. Gissa om jag klappade händer och hoppade jämfota...Ingen som inte syr själv kan fatta vilken otrolig skatt jag fick. Christina D som jag fick det av berättade att det kommer från en släkting till henne som haft "skrädderi" , jag tror det var farmor...om jag minns rätt.  Tusen tack Christina, jag är så glad att du tänkte på mig och inte slängde bort allt.




Frid & Lycka



till en aldeles särskilld person

Kategori: Allmänt

och till dig också så klart.
Men den här låten får mig att bli varm och "drömma" mig tillbaka :-) Visst är det en märklig känsla det, att så starkt bli påmind av en låt, en lukt, en smak, en bild.
Måtte jag få behålla alla mina sinnen så länge jag lever.

     
http://www.youtube.com/watch?v=yggDLFUndCU







Kärlek & Värme

somliga dagar

Kategori: Allmänt

går lixom lite lättare än andra. I dag var det en sån dag. En sån där lite lättare. Vi gick en promenad på fm. Skönt men lite kalla vindar. En av mina besökare hade en nybakt chokladkaka med sig som satt fint till kaffet när vi kom hem. Efter lunch firade vi vårt födelsedagsbarn. Hemgjord äppelkaka som Anci och några besökare gjorde på torsdagen sattes fram. Dagen avslutades med en stund ute på gården i solen.

I dag har jag inte sytt så mycket. Ska göra det i morgon tänkte jag. Kanske köper jag lite mer tyg också...kanske. Eller så ska jag göra en paus i syendet och hitta på nåt annat att tillverka...kanske. Eller så ska jag sy och lägga lite på lager och ta fram när jag tröttnat, för det har jag inte gjort än. Jag tycker det är jätteroligt. Men som en person sa till mig, och nu citerar jag - "ni kan ju inte ha hur mycket som helst därute", och därute är såklart Diversehandeln. :-)


 





nu en stunds läsa och sen god natt.


FRID&LYCKA


en vacker sång

Kategori: Allmänt

att avsluta dagen idag med

http://www.youtube.com/watch?v=D9AFMVMl9qE
  

Jag har sytt lite nu i kväll och "fnulat" lite på hur jag kan förändra väskmodellen. Ska nog sy en lite smalare men djupare. Köpte ett jättefint tyg på röda korset i dag. Brunt med stora "gammaldags" blommor. Kanske blir det lila foder i den.  (Allt jag syr med återvunnet tyg kommer att ha en speciell etikett som talar om det.)

I morgon ska vi ha kalas för en som fyller jämt. Fröken Chefen kom med en underbar blombukett som vi skall ge födelsedagsbarnet. Åsså kommer ju Anette tillbaka, så länge det nu varar...
Jag är i allafall glad att hon kommer i morgon. Välkommen "gumman".

                                                       


 
                         Frid & Lycka



oh happy day...

Kategori: Allmänt

Vi var till en handelsträdgård dom ska slå igen och gjorde lite fynd i dag, Annika och jag. Sen åkte vi till vår Diversehandel och fixade lite och fikade lite. Det är lugnt och skönt därute. Att vara en dag med Annika är både avkopplande och rolig.  Hon fick sitt paket också. Glad blev hon. Jag hade tänkt fota den och visa, men det glömde jag. Jag sydde en stor vit påse, gjorde ett tryck på datorn av den här här bilden


som jag strök fast. I påsen stoppade jag ett par ljuvliga tofflor att användas endast i sovgemaket...

På väg ut till Valbo kom jag på vad som blev fel med väskan jag skrev om i går. När jag kom hem sprättade jag lite och sydde om. Nu är den helt Ok och jag har börjat på en till. Jag lovar dock att det inte kommer att bli någon massproduktion. Inte bli manisk :-)

I morgon är det jobb igen, på fredag kommer Anette tillbaka. Det ska bli bra.


                              Peace & Happiness


Kul kille

Kategori: Allmänt

I lördags var mannen på fotboll. GIF hade premiär och vann visst. När han var på Strömvallen skickade han ett mail till mig och talade om att han just såg en viss person. Personen var min ungdoms stora kärlek ;-) Visst var det väl snällt och omtänksamt ? Jag tycker förståss han hade kunnat ta ett foto också :-) Chansen att jag ska springa på honom en dag är minimal, han bor inte i stan längre....




I kväll har jag sytt på väskan jag visade tyget på igår. Det blir inte riktigt som jag tänkte det skulle bli, så det blir bara en. Kanske hamnar den ute på Damernas till försäljning.

Nu ska jag göra ett paket till födelsedagsbarnet. Ev får hon det i morgon, några dagar i förväg. Vi har aldrig varit speciellt noga att det blir exakt på födelsedagen vi firar, vi tar det när det passar.



                                  FRID & LYCKA

lite snällt...

Kategori: Allmänt

...kan man säga att jag drabbats av "påssjukan"...eller lite mindre snällt, jag har blivit "manisk". Hur som så har jag tillverkat en massa tygpåsar. Rutiga, randiga, prickiga och blommiga. I pastell och knall färg, åsså svart vita också. Men nu räcker det. I dag har jag ritat ihop ett mönster på en väska jag ska sy. I det här tyget.







Blir den bra så gör jag fler,
men absolut inte lika många som påsarna :-) 


Jag var ju som jag skrev i går på tillplattning i dag. Vet du att det är en Gävledoktor som varit med och tagit fram själva apparaten. Enligt SSK är han väldigt "stor" utomlands i Sjukvårdskretsar.  Lite roligt att det var rosa detaljer på flera ställen på den.

Nu ska jag ge mig ut på en liten "bloggrunda" och sen tidigt i säng. 




                                     Rauha ja Onnellisuus



en lugn och skön

Kategori: Allmänt

helg har jag haft. Lite problem med en näsa som har blödit av och till sen i går em. Inte roligt när det plötsligt börjar rinna och förstöra kläder och tyger. Nu verkar det ha lugnat ner sig i allafall.
Jag har sytt en del, det är fortfarande roligt. Har du nån ide om vad jag ska sy, det räcker med påsar nu :-)

I morgon är det jobb igen. På em ett besök hos det där stället som plattar ihop en alldeles jättemycket. Tråkigt med nödvändigt.



                                                                                                 Ειρήνη & ευτυχία
                                                             





morning has broken

Kategori: Allmänt

härligt

Kategori: Allmänt

en ny packe tyg....

Rutigt och randigt och prickigt och blommigt, det är ju både snyggt och trevligt, det vet ju alla...

( rader ur en många gånger läst barnbok )



I dag var jag med om något väldigt roligt. En av våra assistenter hade svenska lektion, inte för invandrare utan av invandrare. (han gillar inte SFI)  När han skulle lära ut ramsan "sju sjösjuka sjömän" skrattade jag så jag nästan grät. Han själv tog det på stort allvar och pekade på varje ord på whiteboarden med en griptång. Om och om igen, Tänk att det kan vara så svårt att säga vissa ord. Han lärde mig en lång barnramsa på Spanska för några år sen och den fick jag repetera. Jag kom faktiskt ihåg nästan hela.

Los chivitos....
(den handlar visst om små getter o andra djur...tror jag :-)

                                                                    
   Paz y Felicidad




i morse låg jag kvar...

Kategori: Allmänt

...när klockan gick igång. Jag vaknade till den här låten, och jag bara måste lyssna klart. 

http://www.youtube.com/watch?v=TUr_392DXGc  jag har gått och nynnat på den hela dagen.

Jag ger dig den på svenska också, lika bra som orginalet. Nu är det den som sitter i hjärnan efter några lyssningar.

http://www.youtube.com/watch?v=BaexxKerq_c


                               ENJOY
                                      



presenter...

Kategori: Allmänt

...två dagar i rad har jag fått. I går fick jag ett jättefint kuddfodral av systern. Hon hade fyndat på sin resa till Ullared. Glad blev jag. I dag kom ungen hem med ett paket, ett för mig mycket användbart paket. Titta vad jag fick av världens bästa unge...



I dag hade jag förmånen att flexa ut lite tidigare. Väl hemma tänkte jag sitta vid datorn en stund, men det jä...a åbäket ville inte starta. Det va så igår också, men manen lagade...NOT. Samma visa idag igen och nu är den utvisningshotad...mannen fick igång den när han kom hem, men vet inte riktigt vad som är fel. Jag blir galen när saker inte funkar som de ska.

Nu ska jag börja fixa till en sak jag ska göra till någon som snart fyller år, ca 900 år faktiskt. :-)

                Frid & Lycka



till MAMMAN & SYSTERN

Kategori: Allmänt




& tack för i dag...

Frid&Lycka

nästan lika användbar

Kategori: Allmänt

som Tupperware :-)
Visst ? ? ?  jag kan hitta på oändligt många användningsområden för tygpåsen "tygpåsen". Det jag inte kan lova är livstid. Eller...vems livstid. Jag kan lova att den håller påsens livstid. Det är väl bra :-)
Så här ser den senaste "varianten" ut. 






Jag har gjort något litet också. En tygpåsen "minitygpåsen".





Fungerar bra som tex glasögonfodral, eller nåt. Finns en väldans massa saker att stoppa i den :-)

I morgon åker jag ut med dom alla till Damernas. Eller inte....men förr eller senare hamnar dom där. Jag kan ju inte ha huset fullt av påsar....eller kan jag det ? ? ?


        Frid & Lycka



det gick bra...

Kategori: Allmänt

...att jobba i dag. Faktiskt riktigt bra. Men nu är jag trött.
 


med önskan om en
                                  God Natt

det är så kul

Kategori: Allmänt

att sy. Så därför syr jag. Min rygg protesterar högljutt mot sittandet, men det är ju så kul. I dag blev det några förvaringspåsar.





Visst var det härligt med ösregnet som kom i dag ? I allafall när man har nåt roligt att göra inomhus. Som att sy.
Nu sitter jag och funderar ut vad som ska bli nästa projekt. Jag tror att det kommer att bli några lite mindre saker...tror jag...eller ? ? ?

I morgon är det jobb igen.


                      Frid & Lycka


högskoleprovet...

Kategori: Allmänt

..har jag aldrig försökt mig på.

I dag gör Ungen det. LYCKA TILL <3

Jag ska åka ut till Diversehandeln och göra em pass.
Annika har förmiddagen och ska åka till sitt andra jobb sen.
Dom här ska jag ta med  mig ut...färdigsydda nu på morgonen...





FRID&LYCKA

det var den här...

Kategori: Allmänt

jag sydde på igår...

       



I dag har jag bara pratat snällt till symaskinen. Den har fått ny nål och ny tråd. Och faktiskt, den har inte alls krånglat lika mycket. Att jag sen klipper mig i fingrarna (kan lova att jag har en vass sax)  och syr ihop sånt som inte ska sys ihop är en annan historia :-) Jag har köpt lite nytt tyg. Det kommer att bli fler väskor/necessärer i varierande storlek och färger.
Det här är fodret på en vit....


Jag var till Diversehandeln och lämnade lite grejer. Å så har jag varit hos Annika och matat hästarna, eller, jag matatade bara B&W, resten gav Nina. Annika var just då försvunnen :-)  En bra dag, en läkande dag.

Frid & Lycka